24 geheime Whatsapp hacks

1. Zeg maar dag tegen de blauwe vinkjes

We snappen hoe het kan gaan. Je bent hard aan het sporten, je telefoon trilt en je kijkt even snel op je telefoon. Je hebt geen tijd om meteen te reageren, maar je wil ook niet dat de zender door heeft dat je het bericht hebt gelezen. Straks denkt die persoon nog dat je hem of haar negeert.

Goed nieuws: er is een manier om die blauwe vinkjes uit te zetten! Onlangs begreep WhatsApp dat de blauwe leesbewijzen niet zo handig zijn. Sindsdien is het mogelijk om ze weer uit te zetten.

 

Dit doe je als volgt. Gebruikers hoeven alleen maar naar Privacy bij de instellingen te gaan om leesbewijzen uit te zetten.

2. Zie of een bericht is verzonden

Wil je alles weten over een bericht nadat deze is verzonden? Dat is gelukkig vrij simpel. Het is namelijk mogelijk om te zien wanneer een bericht is verzonden, ontvangen en zelfs wanneer deze is gelezen – mits je de vinkjes aan laat staan.

Dit doe je als volgt. Ga naar een WhatsApp-chat, houd een bericht ingedrukt en druk op de info-knop die verschijnt. Zit je op een iPhone, dan kun je het bericht naar links vegen om de benodigde informatie te zien.

 

3. Blijf anoniem in groepen

WhatsApp is de go-to chatapp voor steeds meer mensen, dus de kans is ook vrij groot dat je inmiddels een paar groepsgesprekken hebt lopen. Soms word je misschien zelfs in chats met vreemden toegevoegd. Privacyzorgen? Geen nood, want je kunt aanpassen hoeveel zij van je te weten krijgen.

Hoe: Ga naar Instellingen, Privacy en pas daar de opties voor je online status en profielfoto aan. Je kunt aangeven of iedereen, niemand of alleen je contacten mogen weten wie je echt bent.

 

4. Groepen sussen

Die groepsgesprekken waar we het eerder over hadden? Die kunnen ook vrij rumoerig worden. Vervelend, want voor je het weet staat je telefoonscherm vol met meer dan honderd notificaties. Gelukkig is dat ook vrij simpel op te lossen.

Hoe: Om te voorkomen dat je scherm constant oplicht kun je een telefoon omdraaien en negeren, of de betreffende groep op stil zetten. Tap op het groepsgesprek waar je last van hebt, druk op de naam bovenin het scherm en geef aan hoe lang deze chat stil moet zijn.

 

5. Snelkoppelingen naar gesprekken

Chat je vaker met bepaalde personen, dan is het misschien slim om een snelkoppeling naar deze gesprekken op het beginscherm te zetten, zodat je niet steeds de hoeft te starten en sluiten.

Hoe: houd de chatnaam ingedrukt en er verschijnt een tab. Druk op ‘Add Conversation Shortctut’ en de chat wordt op het beginscherm van de telefoon gezet. Deze truc werkt alleen op Android.

 

6. Ontdek waar je vrienden zijn

We hebben allemaal wel eens gehoord dat iemand ‘onderweg’ is, terwijl de persoon in kwestie gewoon nog in bed ligt. Om te voorkomen dat dit ooit weer gebeurt, kun je de persoon in kwestie vragen om zijn of haar locatie te delen. Dit kan via het pijltjesicoon vlak naast het tekstveld, waarna je op ‘Deel locatie’ drukt. Je kunt zelfs voorkomen dat iemand met de hand een locatie selecteert.

Hoe: De manier waarop een locatie wordt getoond, geeft aan waar een persoon echt is. Je krijgt een adres naast de rode pin te zien als het een echte locatie is.

 

7. Stuur openbare berichten privé

Wil je een aankondiging maken voor bijvoorbeeld een feestje, zonder naar Facebook te gaan? Dan kun je ook via WhatsApp een algemeen bericht verzenden. Dit werkt net als een BCC in e-mail.
De ontvangers krijgen het bericht alsof deze privé is verzonden, waardoor ze niet doorhebben dat je tegelijkertijd 342 anderen hetzelfde hebt toegestuurd.

Hoe: Linksboven in WhatsApp, vlak onder de zoekbalk, staat de Broadcast-knop. Hier kun je op tappen om een bericht naar veel mensen tegelijk te sturen.

 

8. Blijf selectief op de hoogte

Niet alle groepsgesprekken zijn even interessant – sommige chats staan vol met irrelevant gezeur, terwijl anderen belangrijke informatie bevatten. Je kunt per chat aangeven hoeveel je op de hoogte wil blijven.

Hoe: Ga naar de belangrijke chats, tap op de naam en druk op ‘Custom Notifications’. Daar kun je een aangepast bericht voor de betreffende chat kiezen. Speelt dit geluid af, dan weet je welke chat een bericht heeft geplaatst.

 

9. Maak een backup

Ben je bang dat je een jaar aan berichten kwijtraakt? Maak je geen zorgen. WhatsApp weet hoe kostbaar je berichtengeschiedenis is en maakt een backup in de cloud.

Hoe: iPhone-gebruikers kunnen ervoor kiezen om automatisch een iCloud-backup te maken. Dat kan eens per dag, per week of per maand. Je kunt ook een backup maken van geselecteerde chats of zelfs de chatgeschiedenis naar jezelf mailen.

Android-bezitters kunnen in de instellingen een chat backup voor in Google Drive maken. Deze kun je makkelijk terugzetten als je ooit een nieuwe telefoon neemt.

 

10. Sla media op (en bespaar data)

Als je slechts 1GB aan data per maand hebt, telt iedere MB die je kunt besparen. Je wil immers niet voor het einde van de maand een trage internetverbinding hebben. Je kunt gelukkig ervoor zorgen dat alle plaatjes in WhatsApp weinig data gebruiken.

Hoe: Ga naar de instellingen, open de chatinstellingen en kiest voor de automatische download-optie. Hier kun je aangeven wanneer media gedownload mag worden. Zo kun je op Wi-Fi tappen als je alleen thuis of op werk plaatjes wil zien.

 

11. Bellen

WhatsApp is meer dan een simpele chatdienst. Je kunt er ook mee bellen.

Hoe: Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van WhatsApp draait. Er staat dan een nieuw tabblad voor telefoongesprekken naar je chats en contacten. Nodig iemand uit voor een geluidsgesprek om traditioneel met elkaar te bellen.

 

12. Voeg datums meteen toe aan je agenda

Is het je al opgevallen dat sommige tijdsbepalingen in chats ineens een blauwe streep krijgen? Met deze handige functie kun je meteen een gemaakte afspraak in je agenda neerpennen.

Hoe: Houd de genoemde datum ingedrukt en volg de stappen die in beeld verschijnen. Dit werkt ook met woorden zoals ‘vandaag’ en ‘morgen’.

 

13. Gebruik Whatsapp op het web

WhatsApp Web is het beste sinds… WhatsApp zelf. Het is niet echt een nieuwe functie, maar hij is sindskort wel beschikbaar voor iOS naast Android.

Hoe: Je kunt de webfunctie activeren door in de instellingen te tikken op ‘WhatsApp Web’. Vervolgens bezoek je web.whatsapp.com op je computer en scan je de QR-code op het scherm.

14. Bespaar data tijdens gesprekken

Bellen via WhatsApp is best handig, maar het verbruikt ook aardig wat data. Gelukkig kun je dit dataverbruik op een manier inperken.
Hoe: Ga naar de instellingen van gesprekken. Onderin vind je een speciale optie om dataverbruik te verminderen. Let wel op: hierdoor gaat de geluidskwaliteit wel achteruit.

 

15. Vind een groepschat

Je kunt oude chats vinden door specifieke personen hierin te zoeken, in plaats van dat je de chatnaam opzoekt. Dat is handig als je oude discussies wil opraekelen.

Hoe: Tap op een chat en druk vervolgens op de naam van een chatter. Vanaf daar kun je zien in welke groepen je samen zit.

 

16. Bewaar ook video’s

Vroeger kon je alleen afbeeldingen en gesprekken in een backup bewaren. De tijden zijn nu veranderd.

Hoe: Ga naar de instellingen van je backup. Daar kun je aangeven wat er precies wordt bewaard.

 

17. Stel herinneringen in

Vergeet je af en toe om op berichten te reageren? WhatsApp stelt je in staat om een kleine reminder bij een bericht te plaatsen, zodat je later wordt herinnerd op een reactie te tikken.

Hoe: Veeg een chat naar rechts en markeer het bericht als ongelezen. Er verschijnt dan een blauwe stil naast het bericht als herinnering. Op Android moet je het bericht lang ingedrukt houden.

 

18. Voorkom dat anderen je berichten lezen

In theorie zijn alle WhatsApp-chats privé. Maar als je een telefoon op tafel laat liggen en er een notificatie verschijnt, komt het wel eens voor dat iemand per ongeluk meeleest. Geef maar toe: zelfs jij hebt dat wel eens bij een ander gedaan. Gelukkig kun je dit voorkomen.

Hoe: Ga naar de instellingen voor notificaties en schakel de preview uit. Hierdoor krijg je alleen te zien dat je van iemand een bericht hebt ontvangen, maar staat de inhoud van het bericht niet op het berichtenscherm. Je moet WhatsApp openen om de chat te lezen.

 

19. Reageer vanuit een Popup

Oh, een nieuw bericht! Veeg naar beneden vanaf de notificatiebalk, tap op de notificatie en tik een reactie. Simpel toch? Het kan nog sneller: je kunt rechtstreeks in een notificatie reageren.

Hoe: Veeg een notificatie terwijl hij in beeld staat omlaag of opzij en druk op de reactieknop. Je kunt direct een reactie tikken. Op Android moet je eerst de notificatie-instellingen van WhatsApp in om dit aan te zetten.

 

20. Stuur een spraakbericht

Via Voice Messaging kun je een geluidsfragment opnemen en die versturen naar een contact of groep. In je chat komt vervolgens een balkje te staan met een play knop waarmee je het Fragment kunt afspelen. Als je contactpersoon het bericht gehoord heeft wordt het microfoontje bij het bericht blauw.

Hieronder volgt een uitleg voor Android, iPhone en Windows Phone.

Op een Android telefoon
Druk op de microfoon en je kunt je tekst opnemen en versturen.

 

Op een iPhone
Klik op het icoontje naast het invoerveld om de microfoon te activeren. Als de ander je bericht heeft gehoord wordt de microfoon blauw.

 

Mocht je geen geluid krijgen op je iPhone maar een applicatiefout probeer dan het volgende: Ga naar instellingen -> privacy. Scroll naar beneden en druk op microfoon en dan zie je waarschijnlijk dat het whatsapp knopje niet aanstaat. Zet die aan en dan werkt het.

Op een Windows Phone
Voor het invoerveld staat een microfoon. Druk die in en je kunt je tekst opnemen.

 

Als je een gesproken bericht (Voice Message) hebt gekregen en je wilt hem opslaan, hoe doe je dat? Door het bericht ingedrukt te houden kun je kiezen om het te delen. Je kunt het dan opslaan in Dropbox, Google Drive of e-mailen. Vervolgens krijg je dan een ADTS-bestand (Audio Data Transport Stream) en die kun je afspelen met Windows Media Player.

21. Zet je stem om in tekst

Heel handig als je bijvoorbeeld niet zo goed bent in typen of op de weg zit. Het typen van een WhatsApp bericht kan tijdens het rijden voor gevaarlijke situaties zorgen. Let op! Alleen op Android telefoons heb je de mogelijkheid hebt om de spraak en tekst functionaliteit te gebruiken.

Hoe: Wanneer je het microfoontje indrukt, kun je gesproken tekst opnemen, wat vervolgens weer wordt omgezet in getypte tekst. Dit werkt redelijk tot goed!

22. Gebruik de officiële applicatie op je PC

Wist je dat er sinds kort een officieel programma is voor Windows en OS X? Je moet nog wel inloggen via je telefoon, maar je hoeft het niet meer via de browser te doen! Lees hier hoe het werkt.

23. Je kan je tekst opmaken.

Wist je dat je sinds kort de teksten in berichten kunt opmaken met behulp van codes? Plak de volgende symbolen voor en na de tekst die je wil opmaken. *Zo maak je een tekst dikgedrukt*,_zo maak je het cursief_ en ~zo wordt het doorgestreept~. Je kan natuurlijk ook codes combineren en iets schuin, cursief en doorgestreept maken!

24. Deel een groepsgesprek via een link

Druk op de naam van de groep en druk vervolgens op het icoon met het plusje. Vervolgens zie je een scherm waar je nieuwe contactpersonen kan toevoegen aan de groep. Bovenaan staat echter de optie die we hier moeten hebben: ‘Uitnodigen voor groep via link’.